Lampen aan de muur is de trend van nu in huis

Ja verlichting… ik kan hier echt geen genoeg van krijgen! Het is zo mooi om een sfeer te creëren met verlichting in huis. Denk aan goed werklicht, gezellig licht wanneer je aan tafel zit te eten met familie en vrienden of wanneer je gewoon relaxt op de bank ligt en een filmpje aan het kijken bent. Dan wil je ook een fijn lampje aan? Daarvoor heb je natuurlijk allemaal basislampen die je daarbij kunnen helpen, maar mij valt het op dat mensen altijd te weinig lampen in huis hebben. In dit geval zeg ik dan ook, beter een lamp te veel dan te weinig in huis.

 
 

Je zal wel denken als je mijn huis voorbij ziet komen dat er aardig wat lampen hangen en staan, maar dat is niet zonder reden. Goede verlichting vinden kost tijd en als deze een plek hebben gekregen dan verdwijnen zo ook niet zomaar. Aan meer lampen is het grote voordeel dat je kan wisselen en dat is nou precies wat ik altijd doe in huis.

Nu wil ik je toch echt iets vertellen over deze prachtige lamp aan de muur, eigenlijk een verlengstuk van de kunstwerken die ik aan de muur heb hangen. Deze lamp is van ontwerper Le Corbusier en heet de ‘Lampe de Marseille’ van Nemo. Eén die zo lang op mijn wensenlijst stond en nu hangt die aan de muur. Deze minivariant is ideaal om naast de bank of fauteuil te hangen voor fijn leeslicht, maar denk ook aan het belichten van een kunstwerk aan de muur. Deze wandlamp heeft namelijk twee lampenkappen in één. Zo tof!

Le Corbusier en verlichting
Ontwerper Le Corbubsier was een Zwitsers-Franse architect en stedenbouwkundige. Hij was zo bekend met zijn ontwerpen en vernieuwing in de 20ste eeuw dat hij ook wel dé architect van de 20ste eeuw wordt genoemd en werd zelfs vergeleken met kunstenaars als Michelangelo of Picasso.

Naast mijn werk als interieurstylist, fotograaf en blogger werk ik ook als grafisch ontwerper. Daarom vind ik het extra bijzonder dat Le Corbusier ook een magazine heeft ontwikkeld rond 1919 amen met dichter Paul Dermée. Het maandblad heette L’Esprit en besteedde aandacht aan politiek, theater, muziek, literatuur en natuurlijk beeldende kunst.

Naast zijn werk als architect was hij ook in het bijzonder geïnteresseerd in licht en donker, hij hield dan ook rekening in zijn ontwerpen met de 24 uren per dag, de beweging van de zon boven- en onder de horizon. Rond de jaren 1949-1952 ontwierp hij de Marseille lamp die aan twee zijdes tegelijkertijd licht geeft en je kan verstellen door de verstelbare arm van de lamp door de twee schanieren. Kortom een kunstwerk en zo sterk van design dat deze lamp nu weer helemaal terug is.

Ik ben dol op wandlampen omdat ze meteen een grafisch element zijn aan de muur. Zo heb ik thuis ook de 265 FL lamp van Flos aan de muur hangen wat een prachtig lijnenspel oplevert in de ruimte en aan de muur. Het mooie aan de Marseille lamp is dat deze juist één wordt met de kunstwerken die we al aan de muur hebben hangen en je de lamp alle kanten op kunst bewegen. Hoe fantastisch is het dan ook nog eens dat deze lamp aan twee kanten tegelijkertijd licht geeft en in twee maten beschikbaar is. Kortom een aanrader!

Verlichting in huis
Het komende seizoen ben ik weer als stylist te zien bij het tv-programma BinnensteBuiten (NPO 2 om 18.45 uur vanaf begin september). En daar valt me altijd op dat mensen geen raad weten met verlichting. Hoe pak je dit nu aan? Altijd worden hanglampen op vaste plafondpunten geplaatst, terwijl dit soms helemaal niet logisch is. Verplaats dan ook het punt en tegenwoordig maakt het helemaal niet uit als je een draad ziet hangen in een mooie boog bij het plafond. Juist het rommelige effect kan goed werken.
Maar ik betrap mezelf er ook op dat ik vaak ook een wandlamp voorstel in de woonkamer, slaapkamer of keuken bij mensen, maar ook bij mijzelf thuis. Denk aan een mooie grote industriële wandlamp voor bij de eettafel die je kan uitschuiven en kan kantelen… geeft zoveel mogelijkheden bij de tafel als sfeer-, eet-, of werklicht.

Ben jij ook zo van de wandlampen? Het is namelijk echt aan de hand en vind dit ook voor het najaar een must in huis. Dit kan een wandlamp zijn zoals deze versie die ik heb hangen, maar het kan ook een wandspotje zijn die subtiel naast de schouw of naast een kast verlichting biedt aan de ruimte als sfeer verlichting of juist om meer diepte te geven aan de kamer.

Wil je ook eens kijken naar wandlampen? Neem dan een kijkje op de site van Flinders en klik op deze link. En laat je inspireren door al het moois.


Deze blog schreef ik in z.s.m. Flinders.nl