Franse zomer met Denim Drift blauw in de hoofdrol

 
 

Deze zomerse dagen gaan onze tuindeuren open en genieten we van zowel binnen en buiten. Daarnaast is het ideaal verven met dit zomerse weer want het droogt vrij snel. Dus voor mij fijn om een flinke verfklus aan te pakken in huis, en deze keer de serre.
In de zomer gebruiken we de serre net zoveel als in de winter. De deuren kunnen open terwijl je toch droog zit als er een zomerse bui valt, in de winter voelt de kamer extra gezellig omdat je het getik van de regen tegen de ramen goed kan horen en bij mooi weer is het de doorloop naar de tuin of een fijne schaduwplek waardoor het voelt alsof je in de tuin zit. Kortom deze ruimte verdient een mooie nieuwe kleur. Want als ik éénmaal de kwast heb gevonden dan verf ik ook alle muren én het plafond mee :)

Mijn moodboard

‘De perfecte kleur kies je makkelijk met de kleurtesters van Flexa. Je kan precies zien hoe de kleur werkt op de muur en het lichtinval’

 
 

Zo was de serre voorheen

Aan de slag met een verfblik Creations

Ik merk dat Nederlanders toch veel witte muren in huis hebben, zelf ben hier het tegenovergestelde van met veel kleur in huis. Je kan natuurlijk helemaal los gaan met bonte kleuren, maar alleen het wit eraf is al fijn van kleur. Denk niet standaard meteen RAL 9010, maar zoek als je niet van heftige kleuren houdt naar mooie zachte tinten zoals vergrijsde of vrolijke zachte tonen wat net het wit af maakt. Het idee hiervan is het contrast met de items in huis vele malen kleiner wordt dan als je gewoon wit gebruikt.

Een voorbeeld: Je hebt een donker grijze bank en een okergele lampenkap met een witte muur. Dan zijn alle contrasten van het grijs en het okergeel tegen de witte muur aan heel hard. Als je kies om bijvoorbeeld een zachte kleur te gebruiken, of een mooie warm grijze tint, dan wordt het contrast met de bank en de lampenkap veel kleiner en creëer je juist een kleurenpalet waarmee je in huis kunt ‘spelen’. Dit zorgt voor rust, dus vanaf vandaag; weg met de eerste geachte om RAL 9010 op de muren te verven ;-)

Welke kleur wordt het deze keer?

Test de kleur thuis op de muur
Maar hoe kies je dan toch een mooie kleur uit? Die vraag hoor ik heel vaak en dat is zo fijn aan Flexa, zij hebben de handige kleurtesters uitgevonden waarbij je eenvoudig een kleur kunt testen rechtstreeks op de muur waar je de kleur wilt aanbrengen. Hierdoor kan je thuis meteen op de muur de kleur testen en dat heb ik thuis ook gedaan met drie kleuren: ‘Dusty Lavender’, ‘Denim Drift’ en ‘Industrial Grey’ uit de Creation serie van 54 kleuren.
De trend met lila begint op te komen en wellicht is dit ook een goede kleuroptie om toe te passen in de serre. Of is de kleur ‘Authentic Grey’ (huidige kleur in de eetkamer) mooi te combineren met Industrial Grey in de serre. Of als derde optie, ga ik voor de Franse twist met de kleur Denim Drift wat een prachtige blauw, grijze kleur is met een tikje lila…

Wat ga ik verven en wat is de kleur geworden?
Ik heb besloten voor deze blog om de twee muren, het plafond én de houten kozijnen in één kleur te verven, en heb gekozen voor de kleur Demin Drift. De kleur geeft voor mij het gevoel Franse interieurs weer en helemaal in combinatie met de houten kozijnen en ornamenten aan het plafond. Laat ik nu ook nog wonen in een oud huis uit begin jaren 1900, dat versterkt dit classy gevoel helemaal. Het leuke is bij verven dat je meteen resultaat ziet, daarom is het ook zo makkelijk om een sfeer in je huis “snel” te kunnen veranderen.

Kleur kiezen
Als je niet goed weet welke kleur je wilt toepassen op de muren in je huis maak dan een moodboard. Een moodboard bestaat uit beelden, materialen of items die je mooi vind en je inspireert en zoek naar bepaalde kleuraccenten die terug komen. In het moodboard wat ik heb gemaakt zie je de lila en blauwtinten overheersen, maar dat ik ook kijk naar andere kleuren om een palet te kunnen creëren. Je kan d.m.v. een moodboard goed zien of bepaalde kleurcombinaties kloppen of dat je met verschillende texturen en materialen kunt werken. Heb je stapels tijdschriften liggen, blader ze door en scheur verschillende beelden uit of als je liever online een moodboard maakt, zoek via Instagram jou favoriete beelden en vergeet Pinterest natuurlijk niet. Op deze manier maak je voor jezelf een houvast en kan je beter een beslissing maken welke kleur(en) je wilt toepassen in huis.

 

‘Omdat we onze serre gebruiken als verlengde van onze tuin en woonkamer genieten we er elk seizoen van. In de zomer geeft dit een frans buitengevoel en in de winter omarmt deze kleur je door de warmte in de kleur‘

 

Muren/plafond verven
Om dit resultaat te krijgen ben ik flink bezig geweest. Normaal gesproken tape je alles af, maar omdat ik zelfs de vloer weer fris in de lak heb gezet kon ik in dit geval lui zijn en aan de slag gaan met het verven van de muren. Naast dat het resultaat van alle muren en plafond verven een vorm van rust geeft in de ruimte en knusheid scheelt het nog extra dat je zelfs de muren en het plafond niet meer hoeft af te plakken ;-) hahaha dat scheelt zo! Maar om terug te komen op het effect: het is echt zo… of je nu gaat voor een lichte kleur of donkere kleur, het geeft veel meer rust in de ruimte wanneer je meerdere muren in één kleur verft. Kijk maar eens naar Amerikaanse of Franse huizen, hier worden de muren vaak allemaal in kleur geverfd. Geeft eenheid en je wordt omringt door een sfeer die je maakt met kleur.

Maar wil je niet ook het plafond mee verven, kies dan voor het paars/blauwe tape, want hiermee haal je het stucwerk of een andere laag verf er niet mee af. Dat werkt perfect, vergeet de zacht-gele tape in dit geval, want die plakt voor deze klussen veel te hard.
Als je alles heb afgeplakt dan verf ik eerst de randjes rondom en dan met een grote of kleine roller vul je het kader in. Het licht aan de ondergrond of je de verf tweemaal moet verven, in mijn geval was deze verf meteen dekkend.

 

Mocht je tijdens het verven de ramen zijn vergeten af te tapen? Weest gerust, want met een makkelijk verfmesje schraap je de verf er zo van af.

 

Hout verven
En dan gaan we aan de slag met hout, want ik vind het mooi in dit geval om één zijde van de kozijnen te verven in dezelfde kleur als de muren. Geeft rust aan de kamer én hierdoor wordt het Franse gevoel wat ik voor ogen heb nog extra verhoogd. Maar welke stappen moet je nu ondernemen om de lak er goed op te krijgen in vijf stappen:
Stap 1: maak het houtwerk goed vetvrij.

Stap 2: Schuur het hout goed op, zodat de verf meteen kan hechten en tape waar nodig de muur, vloer of eventueel de ramen af met tape. Mocht je de ramen niet willen afplakken, zorg dan dat je een verfmesje hebt, dan krap je eenvoudig verf van het glas. Vergeet de stof niet weg te halen van het hout met een vochtige doek.

Stap 3: In dit geval hoef ik het hout niet te gronden, omdat er al een verflaag op het hout zat, daarom ga schilder ik met een kwast de eerste laag verf erop.

Stap 4: Na het drogen schuur ik de lak nog heel licht op, gebruik hiervoor fijn schuurpapier en maak het hout stofvrij met een vochtige doek.

Stap 5: Met de kwast schilder ik de tweede laag op de kozijnen en laat dit wederom goed drogen en dan kan je genieten van het resultaat.

 

Gouden tip: ‘Durf te combineren met als basis de kleur op de muren. Pak juist contrast kleuren bij elkaar of zoek naar texturen. Daarmee creëer je diepte in een interieur en gaat het leven. Zo combineer ik juist verschillende kleuren met elkaar zoals oranje, okergeel en roze’

 

Resultaat
En dan krijg je hiermee meteen het resultaat! Ik ben zo benieuwd wat je hiervan vind geworden. De kleur Denim Drift heeft mij echt verrast het het gevoel van een Frans huis/kamer is het dan ook echt geworden. Deze zomer en het komende najaar gaan we hiervan genieten, is het niet met een boek, dan wel met een glas wijn… viva la France! Op een mooie zomer en verf ze maar!

Zelf aan de slag
Wil je ook aan de slag, maar twijfel je tussen een paar kleuren? Laat je inspireren door alle kleuren op de website flexa.nl

P.s. de vloer heb ik gelakt in de kleur ‘Sea Foam’ uit de Creations lijn van Flexa.


De blog schreef ik i.s.m. Flexa.