Column #1: “Verboden is kleur RAL9010, maar wat dan wel op je plafonds?”

WEKELIJKS GA IK JE MET EEN COLUMN ALS DEZE TIPS GEVEN VOOR IN HUIS. Zoals je weet ben ik een enorme fan van kleur in huis. Het kan zoveel doen en het geeft ook snel een sfeer aan de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een warme sfeer door kleuren als roze, geel en caramel/honing, of juist wat krachtiger door het gebruik van een mooie diepe groen of blauwkleur. Zo kan je je mood veranderen.

 
TNSC_THEOBERTPOT__LIBELLE-SERRE_-2.jpg
 
TNSC_THEOBERTPOT__LIBELLE-KEUKEN_-1.jpg

Wanneer ik in het tv-programma BinnensteBuiten een make-over aan het opnemen ben is het toch altijd weer spannend hoe de bewoners reageren op het resultaat. In één dag doen we de totale make-over en dat geeft altijd zo’n energie boost. Mensen worden ‘s ochtends wakker in een witte en ongezellige slaapkamer en gaan ‘s avonds naar bed in een totaal andere sfeer. Hoe geestig is dat! En dat maakt meteen mijn punt voor deze column, want in het programma, maar ook via Instagram, particulieren projecten en via mails krijg ik veel vragen over kleur in huis. Je herkent ze vast wel: welke muur moet ik verven, maken donkere kleuren de ruimte niet te klein, hoe kan ik kleur combineren?, etc. Heel logisch en ik vind het juist ook zo leuk om hier advies over te geven. Kleur is juist een manier om je woonkamer, slaapkamer, hal, keuken of welke ruimte dan ook een passende sfeer te geven.

Jaren geleden zijn Jelle en ik, toen we in ons vorige huis voor het eerst gingen samenwonen, gaan experimenteren met kleur. Eerst de muren een kleur en die werden steeds wat donkerder. Maar naderhand leek het ons ook tof en knus om in de slaapkamer de muren én plafond mee te nemen in één kleur. En in de kleedkamer en keuken deden we dit ook. Dat was ons eerste “testhuis”. Een gedeelte van deze kleur-ideeën hebben we “meegenomen” naar het huis waar we nu wonen. Want onze muren én plafond in de keuken zijn bijvoorbeeld zwart. En altijd als ik dat vertel aan mensen denkt men: heftig! Wat zou dat klein maken! En wat donker! Enerzijds begrijp ik die gedachte, maar het mooie is dat wanneer je de muren en het plafond in een (donkere)kleur verft geen begin en einde meer ziet. Je ziet de overgang van de muur naar het plafond niet meer, waardoor het gevoel eindeloos wordt. Hierdoor wordt de ruimte niet perse kleiner, maar juist knus van.

 
THEOBERTPOT_BLAUW-GROEN.jpg
TNSC_THEOBERTPOT__DIV_1503--16-lr.jpg

Hetzelfde geldt voor onze serre. Deze hebben we in de prachtige blauwe kleur Denim Drift geverfd van Flexa. De muren en plafond hebben deze kleur en dat geeft zo’n sfeer. Als ik in de serre zit voelt dit als een warme deken en stiekem waan ik mij een beetje in een Franse boerderij.

Dus wat ik wil meegeven is: denk goed na over hoe je de ruimte wilt gebruiken in huis. Wanneer je de woon/tv-kamer gebruikt om met het gezin heerlijk filmpjes en series te kijken en juist die knusheid wilt hebben. Dan zou ik zeker adviseren om een mooie donkere kleur te kiezen en zelfs het plafond mee te verven. Maar wanneer de eettafel bij de tuin staat hier juist licht wilt behouden, dan kan je wisselen in moods. Denk daarom goed welke sfeer je wilt maken en daarvoor helpt een moodboard ontzettend goed. En wil je toch een warme deken om je heen met kleur op de muur, probeer dan eerst een zachte poeder kleur als een nude-roze of mooie oker gele kleur op de muren én plafond. Dan creëer je een verrassend effect, het voorjaarsgevoel en je hebt echt kleur in huis. Enne… als je echt niet voor kleur gaat, gebruik dan in huis een fris wit, bijvoorbeeld RAL9003, maar niet meer de RAL9010, zo zonde om die tint te gebruiken! (-; Wat ga jij nu als eerste verven? Veel plezier!

Theo-Bert Pot

Interior blog of Theo-Bert Pot - The Nice Stuff Collector - Instagram @theobert_pot Interieur blog

http://www.thenicestuffcollector.com
Vorige
Vorige

Deze schaal vs. een kunstwerk aan de muur

Volgende
Volgende

Interview bij BNR Radio, luister terug!